Mälestise nimi Ainja kalmistu

Ainja kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 0,98 ha. Kalmistu välispiirdeks on maakivikuhjatis- rinnatis, kõrgusega ligikaudu 0,4 m. Kalmistul väravad ja ehitised puuduvad. Kalmistul on 16 metallhauatähist (sh 1 sepis), 5 sepisaeda ja 1 kivist hauatähis II maailmasõja eelsest perioodist. Lisaks kümmekond fragmenti (peamiselt graniitpostid) lõhutud hauapiiretest. Kalmistu on maha jäetud ning kaetud põlispuude ja tiheda võsaga. Kalmistul on leitavad üksikud hauatähised ja metallpiirded. Mitmel haual on säilinud kivist ristialused. Aimatav on keskel kulgenud laiem kõnnitee.

Mälestise asukoha kirjeldus

Ainja kalmistu asub Viljandi maakonnas, Karksi-Nuia Valga maantee ääres, Karksi teeristist 300 m Karksi-Nuia suunas.

Mälestise ajalugu

Ainja kalmistu ajaloost ei ole palju teada. Viimane maetu kalmisturaamtau järgi on Anna Laane (1871-1958). Agade jooksul on kalmistut korduvalt rüüstatud, palju riste on aluskividelt murtud ja minema viidud ning on püütud isegi haudu lahti kaevata.

Sala, Maire (2007). Viljandimaa kalmistute lugu. Viljandi