Mälestise nimi Pöögle-Maie külakooli hoone

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise tunnus

Pöögle-Maie külakooli hoone on ajaloomälestisena kaitse all, kuna 1870. ja 1890. aastatel elas ja töötas seal kirjanik August Kitzberg.

Mälestise kirjeldus

Hoone on ehitatud pikiteljega edela-kirde suunaliselt. Hoone on ühekorruseline, maakividest vundamendi, ristpalkseinte ja poolkelpkatusega. Seinad on kaetud laudisega. Valdavalt on säilinud algupärane avade paiknemine ja ruumijaotus. Suurem osa avatäidetest ei ole algupärased. Osaliselt on säilinud algupärased puittaladel laudislaed ja puitpõrandad.
Hoonel on mälestustahvel A. Kitzbergile.

Hoone paikneb Karksi vallas, Leeli külas, Valga-Uulu maantee ääres.

Mälestise ajalugu

Pöögle-Maie koolimaja ehitamine kuulub ajajärku, mil Eestimaa ja Liivimaa kubermangudes muutusid koolid ulatuselt ja õppekavadelt ühtlasteks kolmeaastasteks vallakoolideks (aastatel 1856-1885). Koolimaja ehitati 1867. aastal Maie talu asukohta. Pärast uue koolimaja valmimist, 1875. aastal (teistel andmetel 1878. aastal), võeti hoone kasutusele vallamajana. August Kitzberg elas ja töötas Pöögle-Maie külakooli hoones aastatel 1871-1877 ja 1891-1892.
Aastatel 2012-2013 viidi hoones läbi remondi- ja restaureerimistööd.

Allikad

Pärnoja, R. (2007). Pöögle-Maie külakooli hoone muinsuskaitse eritingimused remont-restaureerimistööde projekti koostamiseks. Muinsuskaitseameti arhiiv A-8126
Kodasma, Jüri (2013). Pöögle-Maie külakooli MK Reg. nr. 8437 remondi-restaureerimistööde muinsuskaitselise järelvalve aruanne. Muinsuskaitseameti arhiiv A-11219
Mändmaa, Raivo (2012). Pöögle-Maie külakooli (MK Reg. nr. 8437) remondi-restaureerimise projekt. Muinsuskaitseameti arhiiv P-16257