Mälestise nimi Pöögle külakooli hoone

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise tunnus

Omab kultuuriloolist tähtsust, külakool on märgilise tähtsusega maapiirkondade hariduselus, tegemist on tüüpilise külakoolimaja näitega.

Mälestise kirjeldus

Maakivivundamendil laudvooderdusega palkseintega 1878.aastal koolimajaks ehitatud hoone. Üks põhikorrus ja väljaehitatud katusekorrus. Viilkatuse kagutahul väike katusärkel. 1932.aastal ehitati loodeseina juurdeehitusena käimlad. Kaguküljel viilkatusega eeskoda.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 1999. aastal)

Mälestise ajalugu

Külakool asus alates 1867. aastast Pöögle-Maie külakoolimajas, peale uue koolihoone valmimist 1975. aastal, kolis kool ümber. Maja laskis ehitada aastal 1875. selleaegne mõisaomanik krahvipreili Mellin kingitusena vallale. Koolijuhataja ja õpetaja oli sel ajal Jaan Kitzberg, tuntud eesti kirjaniku August Kitzbergi vend.