Mälestise nimi Johann Köleri (1826-1899) haud

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise tunnus

Eesti rahvusliku liikumise demokraatliku suuna ühe juhi- ja rahvusliku maalikunsti rajaja kunstnik Johann Köleri matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Hauaplatsi mõõtmed on 6,5 x 5,8 m. Platsi ümbritsevad kuus graniidist posti. Puudub sissepääsu algselt sulgenud värav. Hauaplats on kaetud graniitkillustikuga.

Johann Köleri haual on monument, mis koosneb hallist graniitkivist alusest, valgest marmortahvlist ning alusele paigutatud pronksbüstist, mida lausega ühendab pronkspalett. Pronksplastika autor on kujur Amandus Adamson (1911). Monument on kunstimälestis nr 20191.

Monumendi mõlemal pool olid klaasitud plekk-kastide sees pärjad, mis praegu asuvad restaureerituna Suure-Jaani luteri kirikus.

Platsil on veel kaks tähistatud hauda. Georg Köhleri haual on hall graniitkivi risti ja tekstiga:
"Riiginõunik
Dr. med. Georg Köhler
sünd. 17. Jan. 1847
surn. 10.Now. 1919"

ja Peet Köhleri haual on hall graniitplaat tektisga:
"Peet Köhler sünd 15 sept 1843 Surn 21. dets. 1921"

Mälestise ajalugu

Johann Köler (8. märts (vkj 24. veebruar) 1826 – 22. aprill (vkj 10. aprill) 1899) oli esimene eesti soost akadeemilise kunstiharidusega maalikunstnik, kes pani aluse Eesti portree- ja maastikumaalile ning eestiainelisele olustikumaalile.

Köleri sünnitalu nimi kirjutatakse enamasti ”Kõõbra”, kuid esineb ka muid variante. Tema sünnikoht asus selleaegse Viljandi kihelkonna (a-st 1911 Kõpu khk) alal, kuid kogukond kuulus Suure-Jaani khk Vastemõisa valda. Praegu asub see koht Ivaski külas Suure-Jaani vallas.

Köler suri Peterburis ja maeti Suure-Jaani kalmistul 7. mail (vkj 25. aprillil) 1899 perekonnaplatsile, kus puhkavad ka tema vanemad. Hiljem on samale platsile maetud veel kaks sugulast. 1912. aastal püstitati hauaplatsile Köleri monument.

Boris Ernst. Johann Köler 1826-1899. Tallinn 1980.
Voldemar Erm. Köler, ka Köhler, Koeler (lisanimi Wiliandi), Johann. - Eesti kunsti ja arhitektuuri biograafiline leksikon. Tallinn 1996, lk. 232-234.