Mälestise nimi Ilissa talu, kus aastail 1850-1894 elas Ado Reinvald

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise tunnus

Hoone omab olulist kultuuriajaloolist väärtust, olles kirjanik Ado Reinvaldi kodutalu, mis kujunes 19. sajandil kohaliku tähtsusega kultuurikeskuseks.

Mälestise kirjeldus

Ado Reinvald (1848-1922) oli ratsionalistlike vaadetega talupojast boheem-luuletaja, kelle vaadete kujundamises mängis suurt rolli F. R. Kreutzwald. Tema luuletus "Kuldrannake", on tuntuks saanud populaarse koorilauluna.
Talukompleksis on tõenäoliselt esmalt valminud hoone viilkatuse ja seinatasapinnas oleva ärkliga põhikehand, hiljem on põhjaseina külge ehitatud veranda. Ait on sillaga, välisvoodrita ristpalkehitis. Üldiselt on talumiljöö säilinud, dissonantsi pakub väikeplokkidest laut.

Mälestise ajalugu

Sellesse tallu kolisid luuletaja vanemad 1850. a. Siin elas A. Reinvald üle 40 aasta. Kooliõpetust sai tulevane luuletaja vaid ühe aasta Soone külakoolis. Ta oli iseõppija. Ilissal oli tal suur raamatukogu, seintel kirjameeste portreed. Ümber talu kasvavad ilusad kaasikud ja saarikud, läbi õue voolab selge oja.
1882. a. hävis tules vana elumaja. Kaks aastat hiljem ehitas A. Reinvald uue, mis on säilinud tänaseni. 1894. a. müüdi Ilissa võlgade katteks maha ja A. Reinvald asus elama Elvasse.
Talu kunagisest hoonestusest on säilinud elumaja ja ait.

- Kalbuse küla on ellu saatnud mitu kuulsust