Mälestise nimi Johan Laidoneri sünnikoha tähis

Inspektor: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Talu elumaja tähistav mälestussammas kus sündis eesti sõjaväelane ja poliitik. Johan Laidoner

Mälestise kirjeldus

Enne Teist maailmasõda rajatud ja taasiseseisvumise järel taastatud mälestusmärk on asetatud 1,5 m kõrgusele, ristkülikulise põhiplaaniga muldkehale. Kolm säilinud, tumehallist graniidist originaalsamba tükki on paigutatud rekonstruktsiooni taha. Samba rekonstruktsioon on teostatud originaalmõõtmetes, originaalile sarnanevast kivist. Eenduva sokliga samba mõõdud on järgmised: sokkel 0,8x1,6x0,5 (kõrgus), sammas 0,55x1,30x1,45 (kõrgus). Jämedalt tahutud samba esiküljele on süvendatud lihvitud ristkülik, millesse raiutud suuretäheline tekst. Tähed on kullatud. Tekst: "Siin kohal asus Raba talu elumaja kus sündis kindral Johan Laidoner 12.veebruaril 1884.a."
Maanteelt viib mälestusmärgi juurde 260 m pikkune jalgtee, mis on ääristatud pärnade ja piirdetaraga.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 1999. aastal)

Avatud 23.051937, purustatud 5.09.1940, taastatud 9.09.1990.

Johan Laidoneri kui andeka ohvitseri ning aktiivse ja avarapilgulise poliitiku suurimaks teeneks tuleb lugeda lahingutegevuse edukat juhtimist Vabadussõjas.
Ainsa ohvitserina ülendati ta 1920 kindralleitnandiks ja 1939 kindraliks.