Mälestise nimi Viljandi Eesti Põllumeeste Seltsi hoone

Menetleja: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Mälestise tunnus

Viljandi Põllumeeste Seltsi hoone on ajaloomälestisena kaitse all, kuna tegemist on ühe Viljandi silmapaistvaima kultuuriloolise väärtusega ehitisega.

Kirjeldus

Tegemist on range kujundusega neorenessanss-stiilis tellishoonega. Hoone põhiosa fassaadi liigendavad II korruse piklikud kolmikaknad, püstkonsoolidega karniis, rinnatis ja tugevasti eenduv, massiivsetele postidele toetuv varikatus peasissepääsu ees. 20. sajandi alguses (ilmselt 1915. aasta paiku) lisati ühekorruselisele tiivale puidust, rõhtsa laudvoodriga II korrus. 1923.a. ehitati kivist ja krohvitud, kahekorruseline juurdeehitus, mis moodustab praeguse hoone läänetiiva (Kõrgemäe tänava poolne osa). Vastukaaluks vanale ja veidi raskepärasele majale oli uus hoone heledate krohvitud fassaadide, avarate akende ja rikkaliku fassaadidekooriga, mille katuseharjal kõrgus vaatetorn. 1932. aastal põles maha seltsi maja suur saal, mis taastati järgmisel aastal Fr. Werncke kavandi järgi.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 2000. aastal; täiendas Laura Ingerpuu 2018. aastal)

Asukoha kirjeldus

Hoone krunt paikneb Viljandis aadressil Jakobsoni tänav 42. Kinnistu piirneb põhjast Jakobsoni tänavaga, läänest Kõrgemäe tänavaga ja idast ning lõunast olemasolevate hoonestatud kinnistutega. Juurdepääs kinnistule on nii Jakobsoni kui ka Kõrgemäe tänavalt.

Ajalugu

Viljandi Eesti Põllumeeste Seltsile (asutatud 1871) oma maja ehitamine oli kõneks juba seltsi esimestel tegutsemisaastatel. Hoone ehituskavandi olevat teinud C. R. Jakobson ise Riia Läti Seltsi hoone eeskujul. Hoone valmis 1882. aastal ning kujunes mitmete eesti seltside kooskäimiskohaks, näitemänguetenduste ja kontserdipaigaks. Hoone idapoolsel külgfassaadil paiknevat avarat astmelist terrassi kasutati vabaõhukontserditeks ning seal peeti ka Viljandimaa esimesed laulupeod (hävis 1932. aasta tulekahjus). 1908. aastal alustas hoone ruumides tööd tütarlaste progümnaasium, mis oli esimene eestikeelne kool Viljandis. Samal ajal jätkus ruumides ka põllumeeste seltsi tegevus. 1911. aastal sai seltsimaja elektrivalgustuse. 20. sajandi alguses, (ilmselt 1915. aasta paiku, pärast koolile täiemahulise progümnaasiumi staatuse omistamist), toimus teise korrusetiiva pealeehitus. Seoses kooli järjekordsete laiendamiskavadega ehitati 1923. aastal hoonele juurde lisakorpus, mille projekteerisid arhitektid Erich von Wolffeldt ja Aleksander Nürnberg. II maailmasõja päevil kasutas hoonet saksa sõjaväehaigla. Hoone töötas tütarlastekoolina 1952. aastani, mil ta muudeti segakooliks. Hoone on tänaseni kasutusel koolimajana.

Ajalugu

Põlluseltsi ehitusmeistrina nimetatakse Georg Schnurmbergi see on kirjas teema juubeliartiklis Sakala 18, 11.02.1938 lk 4 Tulundustegelane Georg Schnurmberg 75 aastane, võib-olla hoopis Jaan Rotberg-nii ütles Aime Nipper- lugu ilmus Sakala kalender 2011 lk 146 Aime Nipper ehitusmeister Jaan Rotberg

Viljandi Muuseumis on ainult ümberehitusprojekt
VM 9554:153/8 projekt, Viljandi Eesti Hariduse Seltsi koolimaja saali ja kõrvalruumide rekonstruktsiooni plaanid 3 lehel, ins. F. Werncke 1933
Ja numbrita variant VEHS koolimaja ümberehitus 4 lk 1923 Wolfeldt ja Nürmberg
Sakala 9. 22. 04. 78 VEPS i nõu seltsimaja ehitada
Sakala 10. 07. 03. 81 VEPS ehitab seltsimaja Sakala 32, 08-.08.1881 VEPS Seltsimaja aluspõhja kivi 26.VII
Sakala 30. 23. 10. 1882 VEPS maja pühitsemise pidu
Sakala 32. 30. 10. 1882 VEPS maja pühitsemine
Rahvaleht
5. 15. I 1909 Haridusseltsi kooliruumide ehituse väljapakkumine
9. 02.02.09 Haridusseltsi uute ruumide ehitus Hr. Kalja oma kätte võtnud. Ehitus läheb VEPSile 6873 rubla maksma Valmissaamise tähtpäevaks 1. august määratud
Viljandi Teataja
75. 29 IX(12.X) 1911 VEPS ruumides tuleval nädalal elektrivalguse sisseseadmine

Lass, A. ja Keskküla, M. (2003). Muinsuskaitse eritingimused. Muinsuskaitseameti arhiiv A-5072
Viires, J. (1989). Viljandi Eesti Põllumeeste Seltsi hoone ajalooline õiend. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal. ERA.T-76.1.12772
Järverand, Vello (2008). Viljandi Maagümnaasiumi Algklasside hoone. Viljandi Eesti Põllumeeste Seltsi hoone. Ajaloomälestis nr 8461. Eelprojekt. Muinsuskaitseameti arhiiv P-14570