Mälestise nimi Koolihoone F. R. Kreutzwaldi t 25, 1935. a

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939, 1940-1991.

Üks stiilipuhtamaid funktsionalistlikke koolihooneid Eestis.
Arhitekt Herbert Johansoni (1884-1964) loomingu näide.

Kirjeldus

Koolihoone on stiilipuhas funktsionalismi näide. Kunderi tänava ääres on viiekorruseline klassidega tiib ning elegantne ümar klaastorn, milles on evakuatsioonitrepikoda. Samuti jääb Kunderi tänava äärde 1950. aastate lõpu juurdeehitus, mis harmoneerub algse hoone arhitektuurse ilmega.
F. R. Kreutzwaldi tänava pool on madalam saalitiib, mis on põhitiivaga ühendatud poolekorruselise kõrgusevahega, tekitades plaanilahenduses huvitava fuajee ja trepistiku.
Algselt oli igal korrusel neli suurt klassiruumi ning avar koridor. Hoone nurgas olid õpetajate ruumid: II korrusel kantselei ja juhataja kabinet, III korrusel naisõpetajate tuba, IV korrusel meesõpetajate tuba ja V korrusel raamatukogu. Soklikorrusel paiknesid tehnilised ruumid, garderoob, õpilaste tualettruumid, kaks kooliteenijate korterit, käsitööklass, köök ja söögisaal. II korrusel asus avar vestibüül, kust pääses saali, mis täitis nii aula kui võimla funktsioone.
Hoone on ehitatud tellistest. Sokli viimistluseks on lihvitud paekivi, seintel krohv ja hele värv. Hoonet katab madal plekk-katus.

Ajalugu

Elfriede Lenderi tütarlaste erakool, asutatud 1907. a, tegutses esialgu erinevates üürimajades. Oma maja ehitamiseks rajati 1927. a kooli ehitusühing, linnalt saadi tasuta krunt ning ehitusega plaaniti alustada 1931. a, kuid majanduskriisi tõttu venis laenu saamine ning ehitus lükkus edasi.
Koolihoone rajati 1933.-1935. a arhitekt Herbert Johansoni projekti järgi. Ehitusel teostas järelevalvet arhitekt Elmar Lohk, tema projekteeris ka kooli krundile piirdeaia.
Saal sai kannatada 1944. a pommitamisel, 1946.-1947. a taastati see endisel kujul.
1957.-1959. a ehitati koolile Kunderi tänava poole arhitekt Friedrich Wendachi projekteeritud juurdeehitis klassiruumide ja võimlaga.
Suuremad restaureerimistööd toimusid 2002.-2003. a.
Praegu tegutseb hoones Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasium.