Mälestise nimi Elamu J.Poska t. 19 (hoone B), 18.-19. saj.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Kadrioru hoonete ansamblisse kuuluv tähelepanuväärne kivielamu.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline võlvitud keldri ja viilkatusega paekivist hoone, mis asub krundi keskel. Hoone välisseinu toetavad madalad kontraforsid. Katusekorruse seinte osas on kasutatud puitkonstruktsiooni. Avatäited on puidust ja osaliselt 6-osalise jaotusega. Poska tänava poolsel küljel on tõenäoliselt hilisem trepikojaga väljaehitus.

Mälestise ajalugu

18. sajandil ehitati Kadrioru lossi juurde lossi ehitajate ja teenijate elamud. Tekkinud asulat hakati nimetama Kadrioru lossialeviks ehk Slobodaaks (sloboda ehk vene küla või vene agul), kuna paljud lossiteenijad olid rahvuselt venelased. Paljud asula majad hävisid 19. sajandi keskel tulekahjus, osa lammutati nõukogude ajal. Poska tänav 19 uuem paekivist hoone on ehitatud 19. sajandil. Aastatel 1861- 1891 kuulus krunt bürgermeister Alexander Martin Lutherile (1810-1876), kelle pärijad said krundi enda valdusse 1930. aastate lõpus.

Allikad

Kallaste, H. (2003) Muinsuskaise eritingimused. EKA Restaureerimiskooli kursusetöö. Juhendaja Hansar. TKVA arhiiv Toimik N.9 2773.B.

Tael, M. (2012) J.Poska tn 19 B Tallinnas hoonete rekonstrueerimine ja laiendamine.
Muinsuskaitselise järelvalve aruanne. TKVA arhiiv Toimik N9 S.8996