Mälestise nimi Elamu J.Poska t. 19 (hoone C), 18.-19. saj.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kadrioru hoonete ansamblisse kuuluv tähelepanuväärne varaklassitsistlik puitelamu.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline rohkete juurde-ja ümberehitustega varaklassitsistlik palkidest liithoone, mis koondub ümber keskse mantelkorstna. Einevad hooneosad on kaetud kelp- ja viilkatusega. Aknavade ees on luugid. Mitmed aknad on 6-osalise jaotusega.

Mälestise ajalugu

18. sajandil ehitati Kadrioru lossi juurde lossi ehitajate ja teenijate elamud. Tekkinud asulat hakati nimetama Kadrioru lossialeviks ehk Slobodaaks (sloboda ehk vene küla või vene agul), kuna paljud lossiteenijad olid rahvuselt venelased. Paljud asula majad hävisid 19. sajandi keskel tulekahjus, osa lammutati nõukogude ajal. Poska tänav 19 madal puidustst hoone on ehitatud 18./19. sajandil. Aastatel 1861- 1891 kuulus krunt bürgermeister Alexander Martin Lutherile (1810-1876), kelle pärijad said krundi enda valdusse 1930. aastate lõpus.

Tael, M. (2012) J.Poska tn 19 C Tallinnas hoonete rekonstrueerimine ja laiendamine.
Muinsuskaitselise järelvalve aruanne. TKVA arhiiv Toimik N.9 S.8994

Siirak, M. (2003) Muinsuskaitse eritingimused. EKA Restaureerimiskool. TKVA arhiiv Toimik N.9 2773.C.

- Kadrioru lossi teenijate alevikust 1896.aasta laulupeo paigaks