Mälestise nimi Elamu Poska 41, 18.-19. saj.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kõrge paekivisokli, kangialuse ja rikkaliku, ülihästi säilinud, saelõike ning puitpits dekooriga ühekordne puitelamu. Mantelraamistusega akendel on säilinud ka originaal hinged ja nurgikud. Ühtlasi oli see maja ka Kadrioru lossialevikus esimene maja, mille peafassaad ulatus kogu krundi laiuselt pikki tänavat naaberkruntide piirideni.

Mälestise kirjeldus

Fassaad on väga hästi säilinud. Kogu fassaadi ulatuses on säilinud algne laudis, kuid üle voolanud räästa tõttu on räästaalune laudis haaratud mädanikust. Väga väheste kadudega on alles saelõikes puitpits, avaümbriste raamistused ja ehiskonsoolid. Säilinud on ka algsed aknad koos vasknurgikutega. Kogu hoone värvkate on pragunenud. Seinalaudise allosas puudub värvkate kohati täielikult. Soklil on krohvivaringuid ning kunagiste tsement-mördiga tehtud paranduste tõttu esineb paekivi murenemine. Hoone kangialusel on, mõningaste deformatsioonidega, säilinud algne lukksepp-sepis värav.

Elamu on ehitatud arhitekt A. Fedotovi 1884. aasta projekti järgi 1880. aastate teisel poolel.

Kaitsevööndi ulatus

Kõigile kultuurimälestistele kehtestatakse ühine kaitsevöönd, mis koosneb järgmistest Kadrioru lossi ajaloolise linnaosa endise slobodaa kruntidest: L. Koidula t. 24, L. Koidula t. 26, J. Poska t. 43 / L. Koidula t. 28, J. Poska t. 41, J. Poska t. 39, J. Poska t. 37, J. Poska t. 35, J. Poska t. 33, J. Poska t. 31, J. Poska t. 29, J. Poska t. 27, J. Poska t. 25, J. Poska t. 23, J. Poska t. 21, J. Poska t. 19, Roheline aas 14, Roheline aas 16, Roheline aas 18, Roheline aas 20, Roheline aas 22, Roheline aas 12 / J. Poska t. 18, Roheline aas 10 / J. Poska t. 20, Roheline aas 8 / J. Poska t. 22, Roheline aas 6 / J. Poska t. 24, Roheline aas 4 / J. Poska t. 26, Roheline aas 2 / L. Koidula t. 32 / J. Poska t. 28.