Mälestise nimi Kaitsekasarm, 1829-1840

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnakindlustus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnakindlustus, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Silmapaistva arhitektuuri ja mastaapsusega sõjaajalooline hoone, suurepärane Vene sõjaväeinseneride Etienne-Louis Boullee ja Claude-Nicolas Ledoux loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

Ehitis koosneb kaarjast (gorž) ning teravnurksest (lünett) hooneosast. Kaarjas hooneosa on klassitsismiilmeline rusteeritud soklikorrusega, sümmeetriliselt paigutatud aknareaga. Hoone on lakoonilise arhitektuuriga, vaid merepoolset fassaadi ilmestavad kolm pooltorni.

Mälestise ajalugu

1828. aastal kinnitas Nikolai I Tallinna kaitsekava, mille raames hakati välja ehitama tähtsamat rannakaitseobjekti - rannakaitsepatareid. Samas asukohas olid juba varem paiknenud alates Rootsi aegadest rannakindlustused. Massiivse hoone ehituseks hõivati ümbritsevad krundid ning toimus hulgaliselt elamute ja suvemõisade likvideerimine. Ehitus algas 1829. aastal ning pidi valmima nelja aasta jooksul. Tegelikult valmis hoone 1840. aastal.