Mälestise nimi Kaitsekasarmu mortiirpatarei, 1838. a

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnakindlustus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnakindlustus, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Tähelepanuväärne sõjaajalooline hoone, suurepärane Vene sõjaväeinseneride Etienne-Louis Boullee ja Claude-Nicolas Ledoux loomingu näide, moodustab tervikliku ansambli ühes kaitsepatareiga.

Mälestise kirjeldus

Mortiirpatarei valmis kaitsekasarmu juurde täiendava kaitse eesmärgil kindlustamaks kaiitsepatareid ka tagumiselt poolt, sest vaenlane võis läheneda igalt poolt. Mortiirpatarei andis kogu kaitsesüsteemile lõpliku ja kinnise ilme. Oma arhitektuurilt oli hoone äärmiselt lakooniline, ehituses oli kasutatud paekivi ning punast tellist.

Mälestise ajalugu

1828. aastal kinnitas Nikolai I Tallinna kaitsekava, mille raames hakati välja ehitama tähtsamat rannakaitseobjekti - rannakaitsepatareid. Samas asukohas olid juba varem paiknenud alates Rootsi aegadest rannakindlustused. Massiivse hoone ehituseks hõivati ümbritsevad krundid ning toimus hulgaliselt elamute ja suvemõisade likvideerimine. Ehitus algas 1829. aastal ning pidi valmima nelja aasta jooksul, tegelikkuses venis hoonekompleksi ehitus palju kauemaks. Mortiirpatarei kaitsekasarmu juures valmis 1840. aastal.