Mälestise nimi Koolihoone Kevade t. 8, 1940. a.

Menetleja: muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Marleen Mihkelson

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Herbert Johansoni ja Artur Jürvetsoni loomingu näide, ajalooline koolihoone.

Mälestise kirjeldus

Hoone on neljakorruseline, looduslikust kivist voodriga ning hoolikalt väljatöötatud dekoratiivse vormistusega. Fassaade iseloomustavad rikkalik Vasalemma marmorist dekoor: sokkel, avade raamistused ja karniis. Kasutatud on ka funktsionalistlikke elemente nagu näiteks ümara vormiga trepitorn. Koolihoone ruumiprogramm oli omas ajas suurejooneline. Seda iseloomustavad eraldi aula ja koolimaja, avar raamatukogu lugemissaal ja tõusva põrandaga auditoorium, kuhu oli kavandatud 140 istekohta. Lisaks kolm eraldi paiknevat trepikoda ja klasside tiiva all paiknev söökla. Hoone keldris paiknes lasketiir. Nõukogude perioodil tehti koolihoone interjööris muudatusi, kuid enamus hoonest on säilinud autentsel kujul.

Mälestise ajalugu

1907. aastal asutatud Jakob Westholmi erakooli uue hoone projekti autoriteks on arhitektid Herbert Johanson (1884-1964) ja Artur Jürvetson (1908-1976). Ehitusprojekt valmis 1938. aastal, ehitusprojekti lisa 1939. aastal. Hoone valmis 1940. aastal ning koolimaja avati juba nõukogude võimu poolt VIII algkoolina.

Allikad

Kalm, Mart (2002). Jakob Westholmi Gümnaasiumi renoveerimise arhitektuur-ajaloolised eritingimused. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiiv n9 1616.

- Jakob Westholmi gümnaasiumi juurdeehitus võib varsti teoks saada