Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Pääsküla positsiooni komandandi elamu, 1913. a.

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Peeter Suure Merekindluse tervikkompleksi elamu, silmapaistev militaararhitektuuri näide.

Kirjeldus

Ühekorruseline kelpkatusega vene- ja šveitsipärase puitarhitektuuri traditsioonidest lähtuva fassaadikäsitlusega elamu. Hoonel on olemas madal katusekorrus. Katuse materjaliks on valtsitud sileplekk. Elamu on rikkaliku dekooriga. Seda kaunistavad raidkivid, aknaraamistused, liseenid, karniisid, figuursed sarikate otsad ja telliskorstnad. Peahoone poolsel fassaadil on kasutatud faasitud laudadest ning nn teemantidest avade raamistust ja horisontaalset vööd. Viilu ääristab puitpits ning seinad on kaetud profileeritud voodrilauaga. Põhiplaanilt on hoone sümmeetriline ja ristkülikukujuline. Komandandi elamu on erandlikuks näiteks Tallinna puitmajade hulgas pööningukorruse põranda katmisel telliskividega, säilinud on 3 rajamisaegset aknaraami kagufassaadil.

Ajalugu

Elumaja on ehitatud 1913. aastal, mis meenutas oma planeeringu poolest mõisate plaanilahendust, arvatavasti samaaegselt on ehitatud ka kõrvalhoone. Porkkala kaitseliini keskpositsiooni kuulunud Pääsküla komandandi elamu on 20. sajandi alguse profaan- ja militaarehitiste iseloomulik näide ja antud ajastu arhitektuuriajaloo esinduslik näide. 2017. aasta seisuga kuulub hoone Tallinna linnale ja Tallinna Haridusameti haldusalasse.

Nerman, R. (2002) Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Külvi 14. TKVA Toimik N9-1262
Peeter Suure Merekindluse Pääsküla positsiooni komandandi elamu. Külvi 14. TKVA Toimik N-12.93⁄K