Mälestise nimi Nn. Uuslinna ("Novoi Gorodok") staabihoone, 18. saj. lõpp

Inspektor: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajalooline, keiser Paul I korraldusel rajatud sõjaväelinnaku hoone.

Mälestise kirjeldus

Staabihoone 18.saj. lõpul rajatud sõjaväelinnakus, asus 1796. aastal keiser Paul I korraldusel rajama hakatud sõjaväelinnaku mõttelises keskkohas. Sõjaväelinnakut hakati nimetama uuslinnaks (sks k Neustadt, vene k Neishtadt). Peetri maja ligidalt rajati tee Kadriorust üles klindile. Linnaku üldplaan meenutas lamedat poolkaart, mis oli merepoole avatud. Linnakusse kavandati mahutada kuni 10 000 meest. Ehitati 7 suuremat ja 15 väiksemat kasarmut, 8 kööki sööklatega ja muid hooneid. Sõjaväe oma jõududega rajatud paksude paekiviseintega hooned olid niisked ja külmad. Sõjaväelased hakkasid hoonetest lahkuma järk-järgult ja hooned jäid kauaks tühjalt seisma.

Allikad: Heino Gustavson. Tallinna vanemad merekindlused. Tallinn, 1994;
Robert Nerman. Lasnamäe ajalugu. Tallinn, 1998.

Mälestise ajalugu

Ilma keldrita madala sokliga paekivihoone on rajatud Lasnamäe paekiviklindile. Tema kandeseinad on heas korras, nagu ka silindervõlvid I korrusel, kuna vajumised puuduvad. Hoone kõik algsed väikedetailid - uksed, aknad ja sisustus on kaduma läinud. Hoone algne katus on juba kaua aega tagasi olnud vahetatud välja uue vastu. Praegune katus asub algsest mõnevõrra madalamal, kuna kogu hoonet algselt ümbritsenud katusekarniis on kogu hoone perimeetri ulatuses lammutatud. Karniisist on säilinud vaid hoone kolmnurksete otsaviilude alumises servas olev osa.
Hoone idapoolse nurgaga liitub ühekordne kivikuuri sarnane täielikult varemetes olev ehitis, mis põhiplaanis on L-tähe kujuline ja koos staabihoonega moodustab ta väikese hoovi, millel on avatud vaid edelapoolne külg. Enamus sellest ehitisest on pärit peale II maailmasõda.