Mälestise nimi Elamu P. Süda t 9, 20. saj

Paikvaatluse kuupäev: 25.12.21

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Mälestise tunnus

Ilmekas näide 20. sajandi alguse, Herbert Johansoni ümberehitusprojekti järgi kujundatud puitelamust.

Kirjeldus

Tegemist on unikaallahendusega puitelamuga, mille välisilmet kujundavad kõrge klombitud paekivist sokkel, dekoratiivne puitvooder, teravtipulised katusemahud ning massiivsed ümarkaarsed uukaknad. Osaliselt on säilinud plekist variaktusega framuugiga puituks tänavaseinas ning mitmed avarad puitaknad. Maja plekk-katus on asendatud. Uuesti on laotud ka silikaattellistest korstnad.

Ajalugu

P. Süda 9 hoone ehitamist alustati 1911. aastal. 1924 ehitati hoone ringi arhitekt H. Johansoni projekti järgi. Märkimisväärsem muudatus toimus hoone 1937. aastal, kui hoone fassaad kaeti laudisega.

krundi ulatuses

Allikad

Teppe, A. (2004) Laudvoodri seisundi hinnang ja asendamise ettepanek + kirjad. P. Süda 9. TKVA Toimik N9-1709⁄B (I, II)
Tomberg-Tohver, K. (2003) Katusekorruse väljaehitamine korteriteks. B. Eskiisprojekt. A. P. Süda 9. TKVA Toimik N9-2370⁄A,B

Meedia

Robert Nerman "Jaan Kirsipuu erakool Süda tänaval hääbus rahapuudusesse" (Eesti Päevaleht 30.10.2003) http://www.epl.ee/news/tallinn/jaan-kirsipuu-erakool-suda-tanaval-haabus-rahapuudusse.d?id=50968020