Mälestise nimi Seewaldi vaimuhaigla seltskondlik maja Paldiski mnt 52/7, 1912. a

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Kõrvalhoone, Seltsimaja, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Seltsimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tegemist on historitsistliku, kuid juugendlike lisandustega Seewaldi vaimuhaigla hooneteansamblisse kuuluva kõrvalhoonega.

Mälestise kirjeldus

Juugendlike lisadega historitsistlik hoone on ühekorruseline kõrge ümardatud profiiliga punasest kivist kelpkatusega maja. Fassaadil on erikujulised katuseaknad ning suur kaarportaal klaasuks. Pööningule projekteeriti pesukuivatuskeskus. Hiljem rajati pööningukorrusele tööruumid, kuhu pääses külgfassaadi trepikojast. Saal koos lavaga asusid Paldiski maantee poolses osas. Tänavapoolsesse fassaadi avanes neli akent. Peasissepääsust kahele poole jäid abiruumid, garderoob ja puhvet koos köögiga. Hoone keskel oli avar vestibüül. Algselt olid interjöörid rohkelt dekoreeritud. Osaliselt on säilinud traffarettmaaling trepikoja seinal. Hoones oli Jacques Gustav-Adolf Rosenbaum-Ehrenbush jooniste järgi valminud hele juugendmööbel.

Mälestise ajalugu

1912. aastal annetas parun Johann Karl Etienne Gfirard de Soucanton (1843-1910) haiglale suure summa. Parun Dellingshausen tegi ettepaneku ehitada annetatud raha eest haiglale klubi kus saab pidada jumalateenistusi ja pidulikke vastuvõtte. Esialgse puust hoone projekteeris Jacques Gustav-Adolf Rosenbaum-Ehrenbush (1878-1944). Haigla territooriumi vasakus osas asuv seltskondlik maja valmis siiski 1912. aastal soome arhitekt Bertel Karl Liljequisti (1885-1954) projekti järgi. 1926. aastal kujundati hoone ümber naiste raviosakonnaks, mille käigus ehitati välja hoone pööningukorrus. 1953. aastal olid pööningukorrusel elamisruumid. 1960. aastatel ehitati külgfassaadile kinoseadmeteruum. 2005. aastal läbis hoone kapitaalremondi.

Allikad

Tammaru, H. (2005) Paldiski mnt. 52/7 Seewaldi vaimuhaigla seltskondlik maja. Muinsuskaitse eritingimused. TKVA arhiiv Toimik N9-3466