Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse rannakaitsepatarei nr 12, 1915. a

Seisund: hooldamata

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Märksõna(7)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist on ajaloolise Peeter Suure Merekindluse osaga, silmapaistev militaarrajatis.

Mälestise kirjeldus

Patarei koosneb neljast positsioonist ja ühest komandopunktist, mis asetsevad ühel joonel umbes 50 m kaugusel. Positsioonid on massiivsed betoonrajatised meeskonnavarjendite ja kahurialustega. Seinad on valatud graniitkivitükkidega täitematerjalist. Varjendis on mitu ruumi, aknaavad. Kõik on suhteliselt tervelt säilinud. Komandopunkt on rajatud pinnasesüvendisse, kõik neli fassaadi on avatud. Katusel paikneb betoonist vaateplatvorm, selles on kolm nišši vaatlus- ja sihtimisseadmete jaoks. Trepp on hävinud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Koplis. Rannakaitsepatarei asub Paljassaare lääneneeme loodetipust umbes 100 m kaugusel.

Mälestise ajalugu

Patarei on ehitatud seoses Peeter Suure Merekindluse rajamisega 1915. aastal, samal ajal Miiduranna patareiga.