Mälestise nimi Elamu Pikk 30, 15.-19. saj.

Inspektor: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tallinna vanalinna keskaegse hoonestuse osana oluline kinnistu, mis koosneb mitmest ehitus-ajalooliselt väärtuslikust hoonest.

Mälestise kirjeldus

Hoonetekogum koosneb neljast väikese sisehoovi ümber paiknevast majast, mis tänaseks omavahel ühendatud. Hoonetel on üks keskne trepikoda peahoone ja tänavapoolse vahehoone vahel. Hooned on põhimahus kolmekorruselised, keldritega. Tagumises suuremas hoovis on veel garaažid ja peahoonega liituv ühekordne maja. Krunti iseloomustab võrdlemisi suur langus ida suunas.
1985 ja 1999.aastal toimunud uurimistööde käigus avastati fassaadidel hulganisti väärtuslikke arhitektuurseid detaile, mis on nüüd eksponeeritud. Peahoone fassaad on laotud keskajale erandlikult töödeldud paekivist, osaliselt säilinud on peaportaal. Hoonetel on paekivist akenderaamistusi, raidpiitadega kaubaluugi avad, müüriankrud ja palju keskaegsete hoonete detailide fragmente. Interjöörides on säilinud raidkividetaile, mantelkorstna osi, maalitud detaile, talalagesid, seinanišše ja müüritreppe.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated kinnistust pärinevad 15.sajandist, aastal 1466 on kinnistul elamu ja kiviait. Tõenäoliselt oli kahe hoone vahel juba 16.sajandil veel üks hoone, milles võis olla pood. 18.sajandi teisel pool on tõenäoliselt ehitatud hoovipoolne hoone ning tehtud ümberehitusi peahoones ja tänavapoolses vahehoones, millest annavad tunnistust barokse kujundusega interjöörimaalingud. 1825.aasta tänava joonisel on parempoolne peahoone viilkatusega kahe laokorrusega elamu, vasakpoolne viiluga kolmekorruseline ait ning vahehoone tänapäevasel kujul. Peahoone lihtne klassitsistlik fassaad pärineb 1834.aasta ümberehitusest, 1931.aastal tehti I korrusele poele uks ja vitriinaken. 19.sajandil on peahoone laokorrused, samuti terve aidahoone ja hoovipoolne hoone ümber ehitatud elamuteks. Nelinurkses keskhoovis rajati puitgalerii sajandivahetusel. Viimased ulatuslikud restaureerimistööd toimusid hoonetes 1999 – 2000.aastatel, kui ruumid kohandati korteriteks. Esimesel korrusel on äripinnad, keldris restoran.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt “Muinsuskaitseseaduse” §25 lõikele 3 ning Tallinna Vanalinna muinsuskaitseala põhimääruse punktile nr. 18 kaitsevööndit ei ole kehtestatud.