Mälestise nimi Maarjamäe suvemõisa tall, 19. saj.

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Mälestise kirjeldus

Tegemist on paekivist poolkelpkatusega hobusetalliks ehitatud hoonega. Ehitise pikkus on 39 meetrit, laius 16 meetrit ja kõrgus 4,9 meetrit. Restaureeritud tallihoone on põhimahult ja -ilmelt algupärane. Rajamisaegseid detaile ning terviklikke algupäraseid konstruktsioone säilinud siiski ei ole. 2017. aasta seisuga kuulub hoone Ajaloomuuseumi muuseumimajade koosseisu.

Mälestise ajalugu

Vaadeldav tallihoone kuulub Maarjamäe suvemõisa ehitusansamblisse, mis on ehitatud 1821. aastal. Kunagise suhkruvabriku omandusse kuulunud hoones olid lennukooli ajal õppeklassid ja garaaž. Sõjaajal täitis ehitis vangla otstarvet. Tallihoone katusekonstruktsioonid muutusid peale 1990. aastaid avariiliseks, mis põhjustas ühe ruumi vahelae kokkuvarisemise. 2010. aastatel nüüdne Ajaloomuuseumi hoone restaureeriti.

Allikad

Pantelejev, A. (2014) Maarjamäe suvemõisa tallihoone remont-restaureerimise muinsuskaitselise järelevalve aruanne + CD. TKVA Toimik N9-8666