Mälestise nimi Elu- ja ärihoone Pärnu mnt. 32, 1937. a.
Ehitisregistri ehitis Külaliskorteritega elamu (101012285)

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eritingimuste spetsialist, Oliver Orro

Mälestise tunnus

Esinduslik näide 1930ndate aastate esinduslikust äri- ja eluhoonest, kuulub Pärnu maantee ühtsesse hoonestusansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Viiekorruselise, kaheksateljelise elu- ja ärihoone terrassiidiga viimistletud peafassaadi kompositsioon on lihtne, ainult ornamentaalne meandri ja tondomotiiviga vahekarniis eraldab kauplusekorruse ülemistest korrustest. Rütmi määravad ühtse kujunduse ja suurusega kolmese jaotusega aknaread. Teise korruse tasapinnal kaunistavad akendevahelist ava valgustatud tondomotiivid. Hoone moodustab ühtse tänavafrondi koos naaberhoonetega pärnu mnt 30 ja 34. Hoovis liitub vaadeldav elamu nurkapidi varem rajatud elumajaga. Hoone hoovifassaad on funktsionalistlikum, sellesse avanevad trepikoja plaatrõdud ja ümaraken. Esifassaadi keskosas asuvad trepikojauks ning kangialuse sissesõiduvärav hoovi, nendest mõlemale poole jääb kolm äriruumi vitriinakende ja omaette sissepääsudega. Hoone peauks on lihtne puituks kaheksa ruudukujulise klaasitud osaga. Hoonel on madal plekk kattega katus.

Hoone asub Tallinnas, Kesklinnas, Pärnu mnt. 32, moodustab koos naabermajadega ühtse tänavafrondi.

Mälestise ajalugu

1936.a. Arhitekt Eugen Habermanni poolt August Indalile projekteeritud ja 1937 aastal valminud viiekorruseline kauplustega kortermaja esindab stiililiselt esindustraditsionalismi. Linna ühe peatänava hoonestusele esitatavad esinduslikkusetaotlused nõudsid ka Habermannilt arhitektuurikeele rikastamist, endisest rohkem kasutas ta dekoratiivseid detaile,
kvaliteetset fassadiviimistlust. 1937. aasta aprillis koostas E. Habermann lisaprojekti hoovihoone pööningukorruse väljaehitamiseks ja liitmiseks peahoonega viienda korruse tasapinnas.