Mälestise nimi Elamu Raua t. 4, 1924. a.

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Oliver Orro

Mälestise tunnus

Tähelepanuväärse arhitektuuriga õpetajatele projekteeritud hoone, arhitektide Herbert Johansoni ja Eugen Habermanni loomingi tähelepanuväärne näide.

Mälestise kirjeldus

Hoonesse olid algselt ette nähtud linna teenistuses olevate õpetajate ametikorterid, sh. paljude kõrvalasuva 21. algkooli õpetajate korterid. L- kujulise põhiplaaniga maja tänavafassaadile annavad kordumatu ilme raskepärased sügavtumedad ärklid, mis kontrasteeruvad heleda seinapinnaga. Ärklite üla- ja alaosa kujundus, väikeseruudulised aknad ning koolimaja-poolsel otsafassaadil esinevad aknasimsid ja ehitist kattev kõrge kivikatus lisavad hoonele neobarokset joont. Hoovikülje kujundus on seevastu äärmiselt lihtne ja lakooniline, õuefassaadi elavdavad vaid sahvrite ja teenijatubade kitsad aknad ning ühe trepikoja rõdu. Maja taha jäi algselt avar aed, mis hiljem on likvideeritud. Ühe esindustrepikoja ümber koondub igal korrusel 3, teises sektsioonis asub korrusel 2 korterit. Kahe ja kolmetoalised korterid on hästi läbi mõeldud põhiplaanide ja avarate tubadega, võimaldades erinevaid sisustusvõimalusi ja elamismudeleid. Köögid on kaunis väikesed, kuid pisut korvab seda iga köögi kõrvale ette nähtud küllalt suur külm sahverkapp. Enamikku korteritest kavandati ka teenijatoad, mis näitab, et õpetajate elustandard oli üsna kõrge. Ka interjööridetailid – parkettpõrandad, kahhelahjud, kahe poolega tiibuksed ja matt-klaasidega uksed, juugendlikud aknakremoonid jm. rõhutavad esinduslikkust. Eraldi köögitrepikojast ja peegelvõlvlagedest loobumine näitab aga uute, moodsate aegade saabumist.

Mälestise ajalugu

Traditsionalistlik, mõningate ekspressionistliku arhitektuurikeele tunnustega kahesektsiooniline suur kivielamu kavandati 1922-23 Tallinna linna tellimusel silmapaistvate arhitektide H. Johansoni ja E. Habermanni poolt. Hoone valmis 1924. aastal ja oli mõeldud õpetajate elamuks.

krunt