Mälestise nimi Koolihoone Raua t. 6, 1923. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Arhitekt Artur Perna loomingu näide, neoklassitsistlik koolimaja.

Mälestise kirjeldus

Krundi sügavusse ulatuv tsentraalse telgsümmeetrilise kompositsiooniga neoklassitsistlik hoone on seatud romantistlikuma kõrge mansardkatuse alla. Krundi keskele positsioneeritud maht jätab eesõues ruumi haljasalaks ning lubab lääneküljel tekkida lõunapäikesele avatud mänguhoovil. Keraamilistest tellistest ehitatud neljakorruselise koolimaja keldrikorrusele olid ette nähtud haldusruumid ja praktiliste ainete klassid, esimesele korrusele aineklassid ja direktori korter ning teisele kuni neljandale korrusele aineklassid. Kahte korrust läbiv aula paikneb põhjaosas ning on loetav ka esifassaadi kõrgetelt akendelt ja neid raamistavatelt joonia ordenis pilastritelt. Klassitsistlikeks detailideks võib lugeda veel esifassaadi vanikumotiiviga frontooni, munavöödiga ääristatud hammaskarniisi, aknasilluste rõhutamist lukukiviga ning horisontaalselt esimest korrust läbivat ja piano nobilele viitavat karniisi. 1965. aastal ehitati hoone lõunaotsa juurde õppekorpus ja 1968. aastal modernistlik võimla-ujula. Uus ujula valmis 2003. aastal.

Mälestise ajalugu

Arhitekt Artur Perna 1922 aasta projekti järgi 1922-24 ehitatud koolimaja esindab arhitektuurilt 1920. aastate konservatiivsemat suunda.

krunt