Mälestise nimi Koolihoone Ristiku t. 69, 1929. a.
Ehitisregistri ehitis koolihoone (101013360)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Arhitekt Herbert Johansoni loomingu näide, traditsionalistlik koolihoone.

Mälestise kirjeldus

Asub Ristiku tänava teljel, algselt mõeldud tänava lõppaktsendiks. Koosneb kahest ristuvast tiivast, millest üks sisaldab lõunasse suunatud klasse ja teine riietehoidu, saal-võimlat ning kahte korterit. Madalam osa, mis eendub nurgal klassidetiivast, seob hoone ümbruse väikeelamutega. Stiiliühtsus nendega aitab luua ansambli. Hoone fassaadidel on segunenud romantiline juugend ja kodanlik esinduslikkus, mis väljenduvad hoone üldmahus ja kõrges viilkatuses. Viiludel on rombmuster sõrestikehituse stilisatsioonina. Aknad on erineva suuruse ja kujuga. Akende vahel on rosette, mõnel aknal on lukukivid. Dekooriga portaal, massiivne välisuks ja ehiskuulid selle külgedel teevad peasissepääsu esinduslikuks ja pidulikuks. Interjööris on tähelepanuväärsed treppide ja riietehoiu väänlamotiividega võred, sambakapiteelid ja saali kassettlagi. Algselt plaanitud säravhele värvilahendus on tänaseks taastatud.

Mälestise ajalugu

Arhitekt Herbert Johansoni 1927. aastal projekteeritud ja 1928-29. aastal ehitatud endine Pelgulinna algkool, praegune Ristiku põhikool on traditsioonidele tugineva, lihtsa ja monementaalse 1920. aastate laadi näide.