Mälestise nimi Elamu Roosikrantsi t. 3, 1878. a.

Arhitekti R. Knüpfferi loomingu esinduslik näide, ilmeka arhitektuuriga kõrgema klassi elamu.

Kirjeldus

2-korruseline väljaehitatud katusekorrusega puidust ehitis. Hoone on rajatud paekivist lintvundamendile, välisseinad on laudvoodriga kaetud rõhtpalkseinad. Katusekate on valtsitud tsinkplekk. Algupärane on sokli- ja I korruse vaheline kasseteeringutega väli (karniis). Vanade fotode järgi on taastatud peafassaadi varikatus, millest olid säilinud vaid ehitusaegsed konsoolid. II korrused aknad on enamuses originaalsed. Ehitusaegsed on akende profileeritud ümbrislauad ja pealmikud, samuti profileeritud räästa- ja vahekarniisid. I korruse akendel on säilinud metallist sulgemispõõnad. Peafassaadi uks on uus: tehtud 1990. aastatel vana eeskujul, vaid uksetahvlid on klaasidega. II korruse ruumide messingust linkkäepidemetega uksed on säilinud ehitusaegsetena. Hoones on restaureeritud puittrepid ja puidust balustrid, samuti on taastatud interjööris asuvad ahjud ja kamin-ahi. Interjööris on väärtuslike detailidena säilinud ja osaliselt restaureeritud veel klaasitud tuulekoja uksed (nurkades väikesed värvilised klaasid), tiibuksed II korruse trepikojas (alumises osas tahvel, 2/3 klaasitud ja sepistrellid.

Ajalugu

Hoone on ehitatud 1878. aastal arhitekt R. Knüpfferi projekti järgi. Hoone I korrusel oli 1960. aastatel tulekahju, misjärel tehti seal suuri ümberehitusi. Hoone on rekonstrueeritud 2014. aastal. Kaasajal on üliõpilaskorporatsioon Sakala kasutuses.