Mälestise nimi Elu ja ärihoone Roosikrantsi t. 8, 8A, 1939. a.

Paikvaatluse kuupäev: 19.12.21

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Mälestise tunnus

Tegemist on arhitekt Eugen Habermanni projekteeritud funktsionalistliku elu- ja ärihoonega, hea näide esinduslikust suurlinlikust arhitektuurist ja linnaplaneerimisest Eesti Vabariigi 1930ndatel aastatel.

Kirjeldus

Moodustab tervikliku ansambli koos naaberhoonega 8B ning nad on üksteise suhtes peegelpildis. Roosikrantsi 8a on neljakorruseline kuueteljeline hoone. Üksteise kohal olevaid aknaid ühendavad vertikaalsed raamistused. Hoone lõpetab räästaalune hammaskarniis. Hoonel on madal sokliriba. Esimese korruse seinapind on kaetud tumedast lihvitud graniidist ja liigendatud pikliku akendevööndiga, ülakorrused Vasalemma marmorist kattega. Terpikoja ees on kumerate nurkadega tambur. Tamburi laes on friisiga ümbritsetud ringikujuline süvend, kus asub lamp. Paremal pool ääres on täiendav sissepääs. Vasakul pool ääres on kangialune, mille ees on metallvärav, mis on dekoreeritud kasutades ruudu ja ristkülikukujulisi motiive. ülakorruste aknaid ilmestavad aknaraamistused. Hoone põhiplaan on selge ja ratsionaalne - esimese ehk ärikorruse keskel peasissepääs avara eeskojaga, ülakorrustel avarad korterid.

Hoone asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Roosikrantsi tn 8, Vabaduse väljaku läheduses.

Ajalugu

1930. aastatel otsustati kesklinna piirkonda moderniseerida, kuhu alla kuulus ka Roosikrantsi tänav. Arutusele tuli Roosikrantsi tänava laienduskava, mille kudu pandi paika uus tänavajoon, sealsete majade lubatud kõrgus, laius ja pikkus. Vanad puumajad likvideeriti ning Jaan ja Ernst Tiitsmanni tellimusel koostati 1939. aastal arhitekt E. Habermanni poolt funktsionistlik paarismajade projekt. Hoone oli valmides väga moodne, esimesel korrusel asusid poe- ja äriruumid, kõrgematel korrustel aga modernsed korterid. Lisaks ehitati hoone sisse ka liftid.
2002. aastal sai hoone kahe lõhkeseadeldise lõhkemisel põhjustatud plahvatuses kannatada.