Mälestise nimi Elamu ja kliinik Roosikrantsi t. 10, 10A, 1912. a.

Paikvaatluse kuupäev: 01.10.21

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kirjeldus

Sujuvavormilised neoklassitsistlike joontega sümmeetrilised fassaadid on liigendatud jõuliste poolümarärklitega. Koosneb kahest plokist, mille ruumijaotus on ebakorrapärane ja juugendlikult vaba, trepikojad-koridorid lennukalt kaarjad.

Ajalugu

Juugendstiilis hoone on 1911-12. aastatel arhitekt Armas Eliel Lindgreni (1874-1929) projekti järgi ehitatud dr. Friedrich Karl Akeli (1871-1941) silmakliinikuks ja elamuks. Hoones olid statsionaarse silmaravi palatid ja suured korterid.

Allikad

Hallas, K. Elamu Roosikrantsi tänav 10. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=176&ItemID=5055 (28.01.2015)