Mälestise nimi Tallinna Meremeeste Kodu, 1926. a.
Ehitisregistri ehitis klubihoone spordimaja hoonega (101020025)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Arhitekt Jacques Rosenbaumi projekteeritud silmapaistev juugendliku arhitektuuri näide.

Mälestise kirjeldus

4-korruseline uusbarokse fassaadiga ja mansardkorrusega kivihoone oli algselt nurgakujulise põhiplaaniga, peasissepääsuga segmentfrontooniga ehitatud nurgaosast. Fassaadi nurgakompositsioonis on endiselt olulisel kohal raidkivist kapiteelidega sammastele toetuv suur rõdu, pilastrid, karniisid ning barokse kiivriga nurgatornike katusel. Koos rikkalikult dekoreeritud fassaadiga olid hoones esinduslikud interjöörid: neogooti stiilis suure rõduga saal ja art deco stiilis söögisaalid hoone I korrusel. Enamus algsest siseplaneeringust on tänaseks muudetud. Säilinud arhitektuuriajalooliselt väärtuslike detailide hulka kuuluvad: fassaadi stukk- ja kividekoor; rõdude rinnatised; peasissepääsu tiibuksed; välistrepp ja kapiteelidega sambad; peatrepp koos käsipuu ja rinnatisega; tiibades asuvad kivitrepid koos rinnatisega; dekoratiivne majakas peatrepikoja II korrusel; saali rõdu kasettlagi, saali pealühter ja interjöör tervikuna; I korruse trepikoja kassettlagi; Uus-Sadama poolse trepikoja ehitusaegsed aknaraamid koos kremoonidega ja õueukse framuugi välisraam; ehitusaegsed tiibuksed. Hoone asub Uus-Sadama ja Tuukri tänavate nurgal.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 1924-1925. aastatel ühingu “Meremeeste Kodu” hotell-klubiks teatri- ja kinosaali, restorani, raamatukogu, õppeklasside, panga., kontori- ja muude ruumidega. Polüfunktsionaalne hoone ehitati J. Rosenbaumi (1878-1944) projekti järgi. ENSV ajal kasutas hoonet Eesti Merelaevandus. 2000-ndate alguses kohandati hoone EV Piirivalve adminhooneks, renoveeriti katusekorrus ja katus. 2007. aastal on remont-restaureeritud hoone fassaad. Ehitustööde käigus ehitati radikaalselt ümber mälestise hiline juurdeehitus, 1973. aastal arhitekt A. Raidi projekti järgi ehitatud spordisaal.