Mälestise nimi Elamu Wismari t. 9, 1924. a.

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Hoone on ehitatud 1924. aastal tunnustatud arhitekti Herbert Johansoni poolt ning olnud pikka aega arhitekti koduks. Tegemist on hea näitega traditsionalistlikust eramuehitusest.

Mälestise kirjeldus

Wismari 9 on ühekordne katusekorrusega kõrge viilkatusega elamu, mida katab punastest S-kividest katus. Traditsionalistlikud on tihedaruudulised aknad, kõrge viilkatus ja kaaravad. Hoone on sümmeetrilise põhiplaaniga. Maja paekivist sokkel on krohvitud. Silmapaistvaimad elemendid esiküljel on ümarkaarne ava hoone keskel ja vanalinna lähedusse sobivana sissepääsu ees olevad keskaegsest kaupmeheelamust pärinevad kaks etikukivi. Etikus on ka kaks istmepinki. Esimesel korrusel annab aktsenti lihtne krohvitud raamistus akende ümber. Eesti ajal olid I korruse akende ees luugid. Katusekorruse avasid ümbritseb ümarvööt profileeringutega ehisraamistus. Majal on sissepääsud nii tänavaäärselt küljelt kui ka hoovi poolt. Viimase ees on ka väike terrass. Paekivimüüriga piiratud väikest hoovi kattis algupäraselt vaid muru, praegu on pinnakattena paigutatud betoonkivi. Maja ees on metallist aed krohvitud paekivisoklil.
Siseplaneering on mõneti funktsionalistliku lahendusega, aga leidub ka traditsionalistlikke elemente – kaaravasid, mida eelmainituna on rakendatud ka eksterjööris. Ehitusaegset siseviimistlust ja sealseid detaile säilinud ei ole.

Mälestise ajalugu

Hoone paikneb Tallinnat ümbritsevate 17. sajandist pärit bastionide vööndis. 19. sajandi II pooleni, kui Tallinn kustutati kindluslinnade nimekirjast, ei tohtinud siia piirkonda ehitada. Esimesed hooned püstitati 19. sajandi viimasel veerandil ja samal ajal kujunes ka Wismari tänav. Selle tänava alguses oli 17. sajandi lõpul kaitsehitus, nn Wismari raveliin, millest tulenes ka hilisem tänava nimetus.
1920. aastate alguses jaotati Wismari ja Toompuiestee nurgale jääv tühi maa-ala teenekate arhitektide E. Jacoby, H. Johansoni ja E. Habermanni vahel isiklike eramute püstitamiseks. Johanson projekteeris ja ehitas eramu Wismari 9. Samaaegselt valmis E. Jacoby kõrvalmaja Wismari 11. Nii Jacoby, kui ka Johansoni eramute arhitektuuris on näha mõjutusi saksa Heimat-arhitektuurist. Johansoni valduses oli maja 1941. aastani, siis see võõrandati ning anti üle Punalaevastikule. Pärast sõda oli majas 7 korterit. Kõrvalkrundil on Johansoni 1929.aastal valminud silmapaistev funktsionalistlik eramu, mis koos eelnimetatutega loovad tervikliku ansambli.Hoone põhikehandile on idaküljele lisatud 1938. aastal ühekordne garaaž-kuur.

Mälestis asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei ole kehtestatud