Mälestise nimi Elamu Wismari t. 11, 1923. a.
Ehitisregistri ehitis üksikelamu (101026209)

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Tuntud baltisaksa arhitekti Erich Jacoby endale projekteeritud eramu, 1920. aastate traditsionalistliku arhitektuuri silmapaistev näide

Mälestise kirjeldus

Eramu on ruudukujulise põhiplaaniga viilkatusega ja väikeste akendega. Esimesel korrusel asusid lisaks esikule köök ja suur eluuba, mis avanes pergolana kujundatud terrassile. Teisel korrusel asusid majamistoad. Hoone arhitektuuris oli mitmeid viiteid vanalinnale, mh valgeks lubjatud katuse harjakivid, baroksed uksehinged; algselt oli pergola siseseina müüritud ka hiliskeskaegne siseportaali sillukivi omaniku peremärkide ning aastaarvuga 1596. Tänaseks on see raiddetail viidud Linnamuuseumisse.

Mälestise ajalugu

Wismari 11 on tuntud baltisaksa päritolu arhitekti Erich Jacoby endale projekteeritud eramu. Hoone esialgne projekt valmis 1923. aastal, lõplik projekt ning hoone ise valmis 1924. aastal. Maja arhitektuurne lahendus lähtub 1920. aastatel levinud traditsionalismist, mis Erich Jacoby puhul lähtub eelkõige saksapärasest heimatarhitektuurist ning 17. -18.saj barokist. Nõukogude ajal asusid hoones ühiskorterid, alates 2000. aastast kuni 2011. aastani Isamaaliidu kontor.

Asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei ole kehtestatud