Mälestise nimi Tehase "Dvigatel" raudbetoonist saagkatusega mehhaanika-montaažitsehh, 1920.- 1930. aastad

Inspektor: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Diana Haapsal

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tegemist on ajaloolise "Dvigateli" tehase ansamblisse kuulunud hoonega.

Mälestise kirjeldus

Sepise tänav 10 mehhaanika-montaažitsehh on saagkatusega, 1-korruseline, raudbetoon-konstruktsiooniga hoone. Katusaknad juhivad valgust lääne poolt. Paekivist välisseintega hoone on mõlemast küljest piiratud teiste tootmishoonetega. Enne 2016. aastat võis täheldada telfritalasid, varasemate kommunikatsioonide riismeid, põrandast ulatusid kohati kõrgemale seadmete kinnituspoltidega alused ja põrandad ise olid läbi imbunud masinaõlist. Katuse läbijooksu tõttu olid elegantsed raudbetoonist kandekonstruktsioon kannatada saanud. Kohati purunenud betoon ja suletud avatäited on 2017. aasta seisuga korrastatud.

Mälestise ajalugu

Tehase „Dvigatel“ rajamisel ehitati lühikese aja jooksul kokku 220 hoonet, tehast ümbritses ligi 3 meetri kõrgune ning 4 kilomeetri pikkune kivimüür. Sepise tänav 10 hoone täpsem ehitusaeg ei ole teada. Tõenäoliselt valmis see 1920.–1930. aastatel üheskoos kõrvalasuvate ehitistega.

Allikad

Maskaron OÜ. (2013) Muinsuskaitse eritingimused tehase „Dvigatel" raudbetoonist saagkatusega mehhaanika-montaažitsehhi ehitusliku osa restaureerimiseks. Sepise 10. TKVA Toimik N9-8226
Ehituskonstrueerimise ja katsetuste OÜ. (2013) Raudbetoonkonstruktsioonide restaureerimis- ja tugevdusprojekt. Tehase „Dvigatel" raudbetoonist saagkatusega mehhaanika-montaažitsehh. Sepise 10. TKVA Toimik N9-8444