Mälestise nimi Tehase "Dvigatel" kesklabor, 1899. a.

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist on ajaloolise "Dvigateli" tehase ansamblisse kuulunud hoonega.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline, paekivist, varikatusega hoone. Korruste akende krohviraamid, kaarsillused akende kohal on krohvitud lubimördiga ning värvitud lubivärviga. Hoone välisuksed asendati uutega võttes aluseks 1949. aastal fassaadijoonisel kujutatud uks. Profiilide ja sõlmede aluseks võeti ainuke säilinud siseuks II korrusel. Hoonel on uued aknad tehtud vanade eeskujul, kus raami paigaldatakse kahekordne klaaspakett ning raami ja lengi vahele tihend. Aknalauad säilitati maksimaalselt ning paigaldati restaureerituna tagasi.

Mälestise ajalugu

Tehase „Dvigatel“ rajamisel ehitati lühikese aja jooksul kokku 220 hoonet, tehast ümbritses ligi 3 meetri kõrgune ning 4 kilomeetri pikkune kivimüür. Lõõtsa 7 / Sepapaja 6 hoone täpsem ehitusaeg ega projekteerija ei ole teada.

Allikad

Sommer, A. (2006) Remondi-rekonstrueerimistööde aruanne. Sepapaja 6 / Valukoja 7. TKVA Toimik N9-4457