Mälestise nimi Tehase "Dvigatel" administratiivhoone, 1899. a.

Inspektor: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Haldushoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tegemist on ajaloolise "Dvigateli" tehase ansamblisse kuulunud hoonega. 19. sajandil levinud historitsistliku arhitektuurilaadi ilmekas näide.

Mälestise kirjeldus

Tellismüüridega kahekorruseline ehitise ajalooline osa on mahuliselt kesktelje suhtes sümmeetriline, T-kujuline. Hoone esifassaad ja otsafassaadid on krohvitud. Esifassaad on rikkalikult liigendatud, seda ilmestavad karniisid, petikniššid, rustikatriibud, ehisviilud teise korruse akende kohal ning rustikaalsed lukukiviga kaarsillused esimese korruse akende kohal. Hoone lõunaküljele juurde ehitatud silikaattellistest tiibehitis on krohvitud ja värvitud otsafassaadide värviskeemist lähtuvalt. Kõigil korrustel on läbi maja kulgev keskne koridor kust pääseb külgnevatesse ruumidesse. Hoone mõlemas otsas on trepid. 2017. aasta alguse seisuga on hoone tehniline seisukord väga hea.

Mälestise ajalugu

Administratiivhoone ehitati 1899. aastal tehase „Dvigatel“ juhatusehooneks, mis oli arvatavasti tehasekompleksi kõige esinduslikum ehitis. II maailmasõja ajal paiknes tehasejuhatuse hoones naiste ühiselamu. 1961. aastal tehti hoonele ulatuslikke juurdeehitusi: tänavaäärsesse külge ehitati suuremahuline juurdeehitus, mis seoti vana osaga pika koridori abil. Eenduv tiib lisati ka lõunaseina. 2005. aastal alustati ettevalmistusi administratiivhoone restaureerimiseks. Restaureerimistööd toimusid 2006. aastal. Restaureerimise käigus lammutati tänaväärne galerii ja punastest tellistest sissepääsuehitis, taastati algne peasissepääs ja rõdu. Restaureeriti ka hoone interjöörid.

Allikad

AS Restor. (2007) Muinsuskaitse eritingimused tehase „Dvigatel" hoonetekompleksile. Suur-Sõjamäe 10. TKVA Toimik N9-1153
AS Restor. (2007) Muinsuskaitse eritingimused detailplaneeringuks. Suur-Sõjamäe 10A / Keevise 1. TKVA Toimik N9-4750
AS Restor. (2005) Muinsuskaitse eritingimused. Suur-Sõjamäe 10 Tehase „Dvigatel" adminhoonele. TKVA Toimik N9-3515