Mälestise nimi Tehase "Dvigatel" neljalööviline mehhaanika-montaasitsehh, 1899. a.

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist on ajaloolise "Dvigateli" tehase ansamblisse kuulunud hoonega.

Mälestise kirjeldus

Massiivse ehitise kolm idapoolset löövi on oma väliskujult ja mahult algupärased. Neljas ehk läänepoolne maht, on algselt olnud teistest veidi lühem ja nüüdsete juurdeehitustega alglahendusest märkimisväärselt erinev. Kolme säilinud vabrikulöövi põhiväärtuseks on massiivsed ja hästi säilinud paekiviseinad, mida ilmestavad keraamilistest tellistest kaarsillused. Ümber hoone paikneb alale iseloomulik tihe teedevõrk ja haljasala. 2017. aasta seisuga oli hoone põhiosas kasutuses restoranina.

Mälestise ajalugu

Tehase „Dvigatel“ asutasid 1898. aastal Riia ja Tallinna töösturid. Ettevõtte põhikapitaliks sai 4,5 miljonit rubla. „Dvigateli“ rajamine oli otseselt seotud Venemaa suure Siberi raudtee ehitusega. Tehase „Dvigatel“ mehhaanika-montaažitsehh on ehitatud aastatel 1898 –1899.

Optimal Projekt OÜ. (2010) Detailplaneering. Keevise 6 kinnistu ja lähiala. TKVA Toimik N9-I.205
Sildre, A. (2009) Muinsuskaitse eritingimuse detailplaneeringu koostamiseks. Keevise 6, Dvigatel. TKVA Toimik N9-6175
AS Kommunaalprojekt. (2008) Rekonstruktsioon. Arhitektuuriosa eelprojekt / Keevise 6. TKVA Toimik N9-5354