Mälestise nimi Tallinn-Väike raudteejaama veetorn, 1901. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hea näide historitsistlikust raudteearhitektuurist, moodustades ühtse ansambli teiste Tallinn-Väike raudteejaama hoonetega.

Mälestise kirjeldus

Veetorni välisarhitektuur on sarnaneb teistele kompleksi kuuluvatele hoonetele: paekvaadritest seinapinnad, punasest tellisases nurgad koos samasuguste ukse- ja aknaavadega. Torn koosneb kahest osast, mis mõlemad on kuuetahulised. Torni alumises ja kitsamas osas on segmentkaarse sillusega ukseava. Ülemise ja laiema veemahutiga osa seinas on aknaava. Torni keskosa ilmestab punasest tellisest hammasfriis.

Mälestise ajalugu

Tallinn-Väike (saksa Reval-Kleinbahnhof), vanadel kaartidel ka Tallinn-Peajaam (vene Ревель-Главное) ja Willjandi Peawaksal (saksa Felliner Hauptbhf) on raudteejaam Tallinna Kesklinnas Kitseküla asumis. Tallinn-Väike raudteejaama veetorn kuulub ühte kompleksi jaamahoone, pagasiaida, keldri, ja teetööliste kuuriga. Jaamahoone ehitati 1900-1901. aastatel juurdeveoraudtee Tallinna pearaudteejaamaks. Projekti autor on teadmata. Juurdeveoraudtee rajamisega tegeles Eesti- ja Liivimaal „Esimene Juurdeveoraudteede Selts”.

Vikipeedia. Tallinn-Väikse raudteejaam. [www]