Mälestise nimi A/s Franz Krull masinatehase sepatsehh, 1900. a.

Inspektor: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse historitsistliku tööstusarhitektuuri esindaja. Kuulub endise A/S Franz Krulli masinatehase võrdlemisi tervikuna säilinud hoonetekompleksi. Üksikhoonena on ehitis väärtuslik oma pea terviklikult säilinud algse mahulahenduse ja dekoorielementide poolest.

Mälestise kirjeldus

Kompaktse põhiplaaniga tööstushoone on paekivist ning fassaade ilmestab historitsistliku dekoor ning kujundusvõtted.

Mälestise ajalugu

1860 - aastatel hakkas Venemaal laienema viinatootmine (uued aktsiisiseadused). Fr. Krull tuli Eestisse 1864. aastal ühe viinavabriku sisseseadeid tootva Saksa firma monteerijana.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndi ulatuseks on ühine Franz Krulli kaitsevöönd milleks on krundid: Kopli 70, 70a, 70b, 70c, Volta 1c, Volta 1d .