Mälestise nimi A/s Franz Krull masinatehase lukksepa-montaasitsehh, 1950. aastad

Seisund: rikutud

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse historitsistliku tööstusarhitektuuri esindaja. Kuulub endise A/S Franz Krulli masinatehase võrdlemisi tervikuna säilinud hoonetekompleksi. Üksikhoonena on ehitis väärtuslik oma pea terviklikult säilinud algse mahulahenduse ja dekoorielementide poolest.

Kirjeldus

Hoone koosneb kolmest osast, algset kehandit on rohked ümber- ja juurdeehitused rikkunud. Põhikorpus (läänepoolne) on ehitatud tehasehoonete esimesel ehitusetapil (kui 12 hoonest jõuti valmis 5). 1935. aastal lisati põhja poole täiendav hoone ja arvatavasti Saksa ajal paekivist punaste tellistega ümbritsetud avadega hooneosa. Põhjapoolne osa on umbes 1960-ndatel aastatel ehitatud silikaattellistest. Ka vanemale basilikaalsele hoonele on lisatud II korrus silikaatkividest.

Ajalugu

1860 - aastatel hakkas Venemaal laienema viinatootmine (uued aktsiisiseadused). Fr. Krull tuli Eestisse 1864. aastal ühe viinavabriku sisseseadeid tootva Saksa firma monteerijana.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndi ulatuseks on ühine Franz Krulli kaitsevöönd milleks on krundid: Kopli 70, 70a, 70b, 70c, Volta 1c, Volta 1d .