Mälestise nimi Noblessneri laevatehase inseneride elamu, 1914-1915

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegu on esindusliku juugendliku elamuga 20. sajandi alguse Noblessneri laevatehase inseneridele.

Mälestise kirjeldus

Mansardkatusega hoone koosneb mitmest hoonemahust ja on liigendatud põhiplaaniga kolmekorruseline kivihoone. Hoone kõrge sokliosa on tahutud paekivist, hoone ülejäänud osa on kombineeritud krohvitud seinapinnast ja dekoratiivsest tahutud paekivist. Sokliosas asuvad väiksemad ristkülikukujulised aknad. Nii esimese, teise kui ka kolmanda korruse akende sillustena on kasutatud valgeks värvitud paekivi ja paekiviplokke, mõnel pool dekoratiivsed värvitud krohviraamistust. Aknad on juugendliku vormiga ning raamjaotusega, kuid kaasaegsed. Hoone esifassaadil on muust hoonest eenduv sissepääs, massiivse puitukse kohal on kõrge valgmikuosa. Hoone teist ja kolmandat korrust eraldab profileeritud horisontaalne karniis, mis kulgeb kolmanda korruse akende all.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja- Tallinna linnaosas, Tööstuse tn 52. Elamu asub Noblessneri sadama läheduses. Vaadeldav krunt on Tööstuse tänava ja Kalaranna tee nurgas.

Mälestise ajalugu

Tööstuse 52 hoone koos abihoonetega on algselt olnud Noblessneri laevatehase inseneride elamu, mis valmis 1914-15. Tänaseni säilinud abihooned on kuur, pesuköök, jääkelder ning tall-tõllakuur. Nõukogude ajal oli hoone Nõukogude Liidu armee staap. Sel ajal olid abihooneteks kaks ladu, garaaž ning varjend. 1994. aastal alustati suuremahulisi ümberehitustöid hoone kohandamiseks büroodele. Sel hetkel oli krundi omanikuks Rahandusministeeriumi Eesti Liikluskindlustuse Fond. Tööde käigus kuulus lammutamisele nõukogudeaegsed kõrvalhooned. Hoones asub kaasajal Politsei- ja Piirivalveamet.