Mälestise nimi Noblessneri laevatehase laevasüsteemide tsehh, 1914-1915

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Diana Haapsal

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. sajandi alguse tööstusarhitektuuri hea esindaja.

Mälestise kirjeldus

Laevasüsteemide tsehh (1920-30.ndate aastate nimetusega vaskseppade-tislerite töökoda) asub endise Noblessneri ja Peetri Tehaste nimelise laevaehitustehase merepoolsel territooriumil ning kuulub kompleksi teiste sama tehase ajalooliste hoonetega. Tsehh on pika ristkülikukujulise põhiplaaniga. Hoone kahekorruselist mahtu liigendavad otsafassaadidel pultkatusega ühekorruselised mahud, millest edelapoolsele on hiljem lisatud teine korrus ja kirdepoolsele pultkatusega osa pikendav juurdeehitus. Hoonele annab iseoomuliku kuju kumer katus, mille harjal on väike kolmnurkne katuselatern. Hoonel on raudbetoonist monoliitne raamkarkass. Fassaadid on viimistletud õhukese lubjakrohvikihiga. Ukse- ja aknaavadel on betoonsillused. Ustel on säilinud algsed sepishinged. Umbes poole fassaadide pinnast moodustavad aknad. Esimese ja teise korruse ülaosas on lintaknad, mis kulgevad terves külgfassaadide pikkuses. Esimesel korrusel lisanduvad aknaavad igas betoonraamiga piiritletud seinalõigus. Akendel on teise maailmasõja järgsed puitraamid. Kirdefassaadi otsaviilul paikneb väike ümaraken, millel on kaheksase jaotusega raamid. Fassaadidesse on nõukogude ajal lõigatud ukseavasid. Katus on kaetud profiilplekiga. Tsehhi katust sildavad raudbetoonist segmentkaarsed talad. Interjööris on seinad lubikrohviga krohvitud. Hoone keskel on betoontrepp, mis viib teise korruse saali. Trepi käsipuu on kokku monteeritud õhukestest metall-lattidest.

Mälestise ajalugu

Noblessneri tehase asutajaks oli E. Nobeli ja H. Lessneri ühisettevõte "Noblessneri Tehase Aktsiaselts". 1912. aastal sai "Noblessneri" esimese juhatuse direktoriks A. Batšmanov, peainseneriks G. Bubnov, tehase ehituse ülemaks V. Saharov. Tehase ehitus algas 1913. aasta jaanuaris. Laevatehase laevasüsteemide tsehh valmis 1916. aastal.