Mälestise nimi Noblessneri laevatehase värvilise metalli valukoja korsten, 1914-1915

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Rajatis, Korsten, Ehitiste liigid, Rajatis, Korsten, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. sajandi alguse tööstusarhitektuuri ilmekas näide, korsten kuulub tehasehoonete ansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Korsten ja selle sokkel on laotud punastest tellistest. See on toestatud tõmbevöödiga, väljast varustatud ronimis- ja puhkeraudadega. Tipp on ornamentaalne. Korstna ülemine osa on kergelt viltu valukoja poole.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Peetri tn 10. Korsten paikneb värvilise metalli valukoja lõunanurga juures ning on ühendatud hoonega telliskivist lõõride abil.

Mälestise ajalugu

Korsten on ehitatud aastatel 1914-1915 ühes valukojahoonega, hoone projekti aitas koostada insenerifirma Christian & Nielsen. Hoone juurde kuulus ka ühekorruseline katlamaja, mis asus poolenisti maa sees, kaetud plekiga ja sillatud betoonvõlvidega. Kateldega köeti töökoda ja anti auru sepikoja ahjudele.