Mälestise nimi Noblessneri laevatehase elektrijaam koos korstnaga, 1914-1915

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Elektrijaam, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Elektrijaam, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegu on 20. sajandi alguse historitsistliku tööstusarhitektuuri hea näitega.

Kirjeldus

Historitsistlikus stiilis kolmekorruseline hoone, paekivist välismüüridega ja metallfermidega katusekandetarinditega. T-kujuline põhiplaan, viilkatus. Fassaadides on suured raudbetoonsillustega nelinurksed aknad, edelafassaadis on algsed kõrged kaarsillustega aknad. Seal on ka silikaattellistest trepikoda ning galerii, mis ühendab kõrvalhoonega. Hoone põhjanurga lähedal kõrgub punastest tellistest korsten, ornamenteeritud tipuga. Loode suunas jätkub madalam osa paekivist, seda pikendab silikaattellistest-betoonblokkidest juurdeehitus.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Peetri tn 7. Hoone paikneb administratiivhoone suhtes kirdes, järsult laskuva pinnasereljeefi tõttu all „orus“. Kõrval asuvad kooste- ja akumulaatori tsehhid.

Ajalugu

Hoone on ehitatud aastatel 1914-1915 Noblessneri allveelaevade tehase osana. Hoone on projekteerinud arhitekt V. Saharov. 1917. aastal tehas evakueeriti, hoone renditi sadamatehastele. Nõukogude ajal osaliselt oli tehtud sööklaks. Praegu seisab hoone kasutuseta.