Mälestise nimi Noblessneri laevatehase akumulaatoritsehh, 1914-1915

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Diana Haapsal

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. sajandi alguse historitsistliku tööstusarhitektuuri hea esindaja.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlikus stiilis hoone, paekivist välismüüridega ja metallfermidega katusekandetarinditega. Ristkülikukijuline põhiplaan, viilkatus. Kirdefassaadil on väike silikaattellistest juurdeehitus. Koostetsehhiga ühendab paekivist kitsas hoonemaht. Fassaadi rikastavad suured kaaraknad ning väiksemad ümaraknad viiludel. Hoone on säilitanud oma algse arhitektuurse ilme.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Peetri tn 5. Hoone on administratiivhoone suhtes kirdes, järsult laskuva pinnasereljeefi tõttu all „orus“. Kõrval asuvad koostetsehh ja elektrijaam.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud aastate 1914-1915 Noblessneri allveelaevade tehase osana. Hoone projekti autor oli arhitekt V. Saharov. 1917. aastal tehas evakueeriti, hoone renditi sadamatehastele. Nõukogude ajalt jätkab töötamist, kunagine mehhaanika tsehhi montaaži jaoskond. Hoone restaureerimistööd toimusid 2017. aastal.