Mälestise nimi Noblessneri laevatehase ladu , 1914-1915

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ladu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. sajandi alguse historitsistliku tööstusarhitektuuri hea esindaja.

Mälestise kirjeldus

Materjalide laohoone (1920-30.ndate aastate nimetusega kokkupanemise mehaanika töökoda) asub endise Noblessneri ja Peetri Tehaste nimelise laevaehitustehase merepoolsel alal, territooriumit poolitava raudteeviadukti lähedal ning kuulub kompleksi teiste sama tehase ajalooliste hoonetega. Historitsistliku stiiliga kahekorruseline hoone vundamendimüürid ning välisseinad on täispaekivist. Paekivide pind fassaadil on klombitud. Ainult akende põskede kivid on sileda töötlusega. Hoonel eenduvad seintest kitsad tugipiilarid, mis ahenevad alt üles maapinnast räästakarniisini. Hoone nurkades moodustavad tugipiilarid omanäolise hulknurkse nurgalahenduse. Esimese korruse akende sillused on ümarkaarsed, uste sillused sirged. Teise korruse akende sillused on madalkaarsed. Sillused on ehitatud punastest põletatud tellistest ning on pealt krohvitud. Algseid aknaraame ega välisuksi pole säilinud. Otsafassaadidel on madal viil, mida ääristavad paest karniisid ja keskel on ümaraken. Külgfassaadidel on räästaalused astmikkarniisid. Hoonel on plekk-katus. Peaaegu terve katuse pikkuselt kulgeb katuseharjal metallkonstruktsiooniga valguslatern. Hoone lõunapoolsel katuseosal on telliskorsten. Hoone interjööris on üks raudbetoonist vahelagi, mida sildavad suures osas metallist talad. Lage toetavad metallkonstruktsioonist postid. Siseseinad on krohvitud. Esimese korruse põrandal on kuusnurksed keraamilised plaadid. Hoones on kaks teisele korrusele viivat metalltreppi.
Mälestise põhjafassaadile on paigaldatud Adam Johann von Krusensterni (1770-1846) pronksbareljeef.

Mälestise ajalugu

Noblessneri tehase asutajaks oli E. Nobeli ja H. Lessneri ühisettevõte "Noblessneri Tehase Aktsiaselts". 1912. aastal sai "Noblessneri" esimese juhatuse direktoriks A. Batšmanov, peainseneriks G. Bubnov, tehase ehituse ülemaks V. Saharov. Tehase ehitus algas 1913. aasta jaanuaris. Laevatehase materjalide pealadu on ehitatud 1914. aastal, seda kasutati laevatehase materjalide ladustamiseks. Nõukogude perioodil oli hoone samuti kasutusel laona. Restaureeritud büroohooneks 2014. aastal.