Mälestise nimi Noblessneri laevatehase administratiivhoone, 1914-1915

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Haldushoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. sajandi alguse ratsionalistliku juugendarhitektuuri hea esindaja.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline administratiivhoone on ehitatud juugendstiilis. Hoone on madalal klombitud paekivist sokliosal, seinapinda on kombineeritud paekivi ja krohvipindadega.
Hoone on liigendatud fassaadiga, selle keskne maht ühes sissepääsuga on veidi eenduv ning samuti ka hoone äärmised mahud. Keskosa kahele korrusele lisandub viilualune poolkorrus, mis lisab visuaalselt esifassaadile esinduslikkust. Hoonel on juugendile iseloomulikud aknad - all kahe jaotusega, ülaosas neljaruuduse jaotusega. Hoone keskmise osa teise korruse aknad on erandkorras trapetsikujulise ülaosaga. Akende kohal on klombitud paekivist sillus, keskosa teise korruse akende puhul on akende ülaosa kujundatud tahutud paekiviplokkidega. Hoone peauks on puidust juugendlik uks, klaasitud osadega, selle kohal sepiskonsoolidel puidust varikatus. Seina ülaosas on astmeline paekarniis. Erinevate hoonemahtude nurgad on laotud dekoratiivsest klombitud paest. Hoonet katab valtsplekk kattega kombineeritud katus, keskosas mansard- ning mujal kelpkatus. Hoone esiosa piirab tänavast sepistatud aed.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Tööstuse tn 48. Läheduses asuvad Kalamaja kalmistupark ning Noblessneri sadam.

Mälestise ajalugu

Esimesele maailmasõjale eelnes majanduslik elavnemine nii Euroopas kui tsaari Venemaal. Agressiivse välispoliitika tulemusel algas järk-järguline relvastumine ning ettevalmistumine sõjaks. Venemaa alustas suurte militaarprojektidega 20. sajandi teise aastakümne alguses. 1912. aastal otsustati Tallinna rajada suur sõja-meresadam vabrikute, sadamate ja raudtee süsteemiga. Vastavalt “Laevaehituse väikesele programmile” asuti ehitama Kopli poolsaare tippu Vene-Balti laevaehitustehast, poolsaare lõunarannale Bekkeri laevaehitustehast ja põhja rannale Noblessneri laevaehitustehast. Loodud projekti, mille hulka kuulus ka administratiivhoone, projekteerijaks oli insener V. Saharov. Hoone valmis 1914. aastal.

- Robert Nerman Endine Noblessneri tehas elas üle palju pöördelisi ja keerukaid aegu