Mälestise nimi Tselluloosi- ja paberivabriku tuletorjemaja, 1912. a.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletõrjedepoo, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tuntud arhitekti Jacques Rosenbaumi projekteeritud tüüpiline 20. sajandi alguse juugendlik tuletõrjehoone.

Kirjeldus

Masina 20 pritsimaja fassaadide juugendarhitektuur lähtub põhjamaade rahvusromantikast. Selle neljakorruselise kupliga tornist on loode pool kaks pritsikuuri, teisele poole jäid meeskonnaruumid. Fassaadid on dekoratiivsed – kasutatud klombitud paasi ja krohvitud seinapindu mis moodustavad omavahel ajastule iseloomuliku kontrasti. Efektne on peasissepääsu lõunafassaadil ümarkaarset ust rõhutav kolmnurkse ülaosaga portaal, mis on konstrueeritud massiivsetest paeplaatidest. Torni avad on säilinud esialgsel kujul. Loode- ja kaguviiludel olid klombitud paekividest laotud petikkaaristud. Lääneseinas oli üks sissepääs garaaži, idaseinas kaks ust, nende keskel aken. Trepikojast paremal, kus asusid meeskonnaruumid, oli kolm esinduslikku kaarakent, vasemal kaks kalasabamustriga puidust suurt väravat. Lisaks otsaviiludele on üks madalam ehisviil lõuna- ja teine põhjaseinas. Idaseinas on projekti järgi garaažipoolses osas olnud 4 ja meeskonnaruumide pool 6 akent.

Ajalugu

Endine paberi- ja tselluloosikombinaadi tuletõrjedepoo hoone asub Masina ja Lastekodu tänava nurgal. Hoone rajati 1911. aastal Jacques Rosenbaum (1878–1944) projekti järgi. Hoone on saanud mitmed hilisemad juurdeehitused. Masina tänava äärsed paekiviehitised on rajatud 21. sajandi alguses. Hoovis olevad silikaattellistest mahud pärinevad nõukogude perioodist.

Allikad

KOKO arhitektid OÜ. (2007) Hoone rekonstruktsioon. Eelprojekt Masina 20 endise tselluloosi-paberivabriku tuletõrjemaja. TKVA Toimik N9-4812