Mälestise nimi Tselluloosi- ja paberivabriku I paberivabrik, 1910. a.

Inspektor: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist on ajaloolise tselluloositehase hooneteansamblisse kuuluva hoonega.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline pikk paekivimüüritis-seintega hoone, sisepinnad krohvitud. Vahelagi on raudbetoonist, katusekate profiilplekk. Klombitud fassaadidega tehasehoone näol on tegemist Eesti paearhitektuuri ja tööstushoonete silmapaistva näitega. Eenduva ümartorniga otsafassaad (hiljem ümber ehitatud) oli suunatud Tartu maanteele. Juugendstiilis fassaadi liigendasid algselt kaarjad, hammaslõikes karniisidega frontoonid. Pabertsehhide kehandid on säilinud, kuid osaliselt juba 1930-ndatel aastatel moonutavalt ümber ehitatud – lamedad ülemised korrused. Hoonel on puidust raamijaotusega aknad.

Mälestise ajalugu

Eestis rajati esimene tselluloosivabrik 1893/1894 aastal Tartu mnt/Masina krundile. Omanik oli Ernst Osse & Ko. Vabrik alustas tööd 1894. aasta märtsis. Tartu mnt 80b nn I paberivabriku hoone valmis 1910. aasta märtsi lõpus, hoone projekteeris Jacyes Gustav-Adolf Rosenbaum (1878-1944). 2003. aastal rekonstrueeriti endise tehasehoone II korrus bowlingusaaliks. Samaaegselt renoveeriti ka hoone fassaadid. 1912-1923. aastatel ehitati II paberivabriku hoone I kõrvale. Ilmselt 1930. aastatel ehitati nende kahe paberiveski hoone vahele täiendav hooneosa, millega likvideeriti tee, juugendlik nurgatorn I paberivabrikul ja II paberivabrikul kena ümarnurk.1941. aastal lasti punaväe hävituspataljonide poolt vabrik õhku. Mõlema paberiveski hoone Tartu mnt poolsed fassaadid säilisid. 1950. aastatel asuti vabrikut taastama. 1993. aastal kuulutati välja ettevõtte pankrot.