Mälestise nimi Tselluloosi- ja paberivabriku hoovipoolne tööstushoone korstnaga, 1910, 1937

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Tegemist on ajaloolise tselluloositehase hooneteansamblisse kuuluva hoonega.

Kirjeldus

Tartu mnt 80k korsten asub endise tselluloosi- ja paberivabriku kompleksis. Vaadeldav korsten asub kompleksi keskosas, 1922. aastal ehitatud katlamaja küljes. Katlamaja on ristkülikukujulise põhiplaaniga ning sellele lisanduvad erineva suurusega erineval ajal ehitatud juurdeehitised. Algselt kesktelje suhtes sümmeetrilise fassaadiga hoonel olid edela- ja kirdefassaadidel keskviilud ning edelafassaadi nurkades kaks kõrget paekivist torni. Praegu on karniisi kõrguseni alles läänetorn ning lõunatorn ainult pooles kõrguses. Katlamaja massiivne klinkertelliskivist ehitatud korsten asub katlamaja kirdefassaadi ees hoonega ühel teljel. Ruudukujulisel soklil ümartormi kaheksatahulise jalami ülaservas on sakiline telliskividest karniis. Korstna ümarkesta toetavad metallist tõmbevööd, välisservas on ronimisrauad. Algselt 65,5 m kõrgusel korstnal oli traditsiooniline reljeefse kraega korstnapits. Demonteeritud on kuni 12 tõmbevööd.

Ajalugu

1839. aastal valmis Härjapea jõele Ülemiste paberivabrik. Vabriku omanikuks sai 1894. aastal Ernst Osse. Olemasolev kolmekorruseline hoone kompleksis ehitati Rudolf Knüpfferi (1831–1900 ) projekti järgi ümber tselluloosivabrikuks, millele 1885–1907. aastal tehti mitmeid lihtsaid juurde- ja ümberehitusi. 1937. aastal valmis vabriku uuem katlamaja korsten.

Allikad

Pantelejev, A. (2013) Tselluloosi- ja paberivabriku katlamaja korstna restaureerimiseks. Tartu mnt 80k. TKVA Toimik N9-8202