Mälestise nimi Vene-Balti laevatehase nooremteenistujate elamu Kopli t. 97, 1914. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone omab tähtsust kogu Vene-Balti laevatehase ehituskompleksi piirkonna arhitektuurse ansambli lahutamatu osana.

Kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone on rajatud tüüpprojekti järgi. Fassaadide keskosad on lahendatud vähearenenud risaliitidega. Kahekorruseline, osaliselt kellerdatud maja, 2 trepikoda. Hoone on madalal klombitud paekivisoklil, fassaad kaetud suures osas horisontaallaudisega, sokliosa ja esimese korruse akendevahelisel alal vertikaallaudisega. Dekoor on lihtne: karniise meenutav sims räästa all ja sokli kohal, dekoratiivsed püstlauad räästaaluses piirkonnas, suur kaarsillusega aken keskfrontoonil. On säilinud ehitusaegsed tarindid ja detailid.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Kopli tn 97. Elamu jääb Kopli tn ja Tallinna lahe vahele, Kopli poolsaare lõunakaldale.

Ajalugu

Hoone on ehitati Vene-Balti laevatehase teenistujate elamuks. Projekteeritud arhitekt A. Dimitrijevi ja insener I. Gavrilovi poolt 1914. aastal.