Mälestise nimi Vene-Balti laevatehase turbiinitsehh, 1912-1916

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ehitustehniliselt ja arhitektuurselt väärtuslik hoone, mis moodustab koos katlatsehhiga ansamblilise grupi.

Kirjeldus

Kaasaegne tehasehoonetüüp, kolmelööviline hoone paekivist välisseintega, terasfermidest katusega, metallkarkass. Valgust saab akende ja laternate kaudu. Aknad on suured, nende vahel on kontraforsid. Ukseava on suurendatud. Nõukogudeaegne silikaattellistest juurdeehitus ühendab turbiinitsehhiga katlatsehhi.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Kopli tn 103. Asub tootmistsooni peatee ääres, katlatsehhi kõrval.

Ajalugu

Vene-Balti laevatehas alustas Tallinnas Koplis tegevust 1913. aastal. Tegemist on ühe kõige suurejoonelisema 20. sajandi alguse tööstuskompleksiga kogu Läänemere regioonis. Lisaks hiiglaslikele dokkidele ja laevaehitusbasseinidele ehitati hulk paekivist tootmishooneid, võimas juugendlike joontega peahoone ning rajati ulatuslik tehaseasula koos teenindusvõrguga. Kogu kompleksi projekteerimist juhtis kuulus Peterburi arhitekt, akadeemik Aleksandr Dmitrijev. Juba Eesti Vabariigi ajal tekkis probleem suurte tootmishoonete kasutamisega, tööliselamute alast püüti kaasaegset heakorrastatud rajooni luua, Kopli sai moodsa rahvamaja ning kooli. Pärast Eesti iseseisvuse taastamist on tehas jätkanud laevaremondiettevõttena. Katlatsehh on ehitatud 1914. aastal (projekteerimine ja ettevalmistus – 1912.-1913.) Vene-Balti laevatehase osana. Töötas kuni 1917. aastani, kui enamlased või sakslased viisid sisseseadeid välja. Edaspidi oli taastatud, sai tellisetehaseks, praegu valmistatakse seal metallkonstruktsioone.